AS IS | Šimon Kučera
top of page

AS IS | Šimon Kučera

Výtvarník

Z Bratislavy

Působí v Bratislavě a v Praze


Šimon Kučera je vycházejícím talentem původem ze Slovenska, který se převážně věnuje malbě, příležitostně grafice a soše. Společným jazykem jeho projektů je geometrická abstrakce; ve svých dílech zkoumá vlastnosti a efekty kompozice, barvy a formy, zajímá ho také optická iluze.





A: Prosím, povězte nám něco o sobě. Jak jste se dostal k umění?


Š: Moje meno je Šimon Kučera a patrím medzi nastupujúcu generáciu geometrických maliarov, ktorá má na území Slovenska minoritné zastúpenie. Vo svojom autorskom programe sa aktívne venujem analýze základných výrazových prostredkov ako je světlo, farba, forma a optická ilúzia.


Druha časť otázky je trochu problematickejšia lebo umeniu a tvorbe sa venujem v podstate odmalička, ale kľúčové momenty nastávali počas štúdia na strednej umeleckej škole a následne na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde som absolvoval štúdium v ​​4. Ateliére prof. Ivana Csudaia.



A: Co je pro Vás největším zdrojem inspirace?


Š: Inšpiráciu čerpám predovšetkým v digitálnom prostredí, ktoré se stalo našou neoddeliteľnou súčasťou. Najväčším objektom pozorovania sa pre mňa stáva estetika a zložitost tohto prostredia, ktorú často kombinujem s vizualitou nachádzejúcou sa v prírodě. Ďalšie zdroje inšpirácie sú pre mňa svetlo, farba a forma.



A: Máte nějaké konkrétní zvyky či rituály, které Vám pomáhají ve tvorbě?


Š: Donedávna som sa akémukoľvek pracovnému stereotypu snažil vyhýbať. Avšak, časom som si začal uvedomovať, že práve konzistentnosť je pri procese tvorby je veľmi dôležitá. Nie vždy sa to podarí, ale snažím sa o dodržovanie predem stanovených cielov, ktoré si vopreď naplánujem. Pri čase strávenom v ateliéri nesmie chýbať dobrá hudba alebo podcast.



A: Co byste doporučil někomu, kdo s uměním teprve začíná – ať už kreativně či jinak? Kde začít, čím se řídit?


Š: Každému začínajúcemu umelcovi by som v prvom rade odporúčal veľa pracovať, objavovať a skúšať. Vďaka týmto faktorom dokáže objaviť svoj vlastný rukopis. V druhém rade je kľúčová trpezlivost, ktorá úzko súvisí s pokorou. Tá je podľa mňa jednou z najpodstatnějších vlastností výtvarníka.



A: Jaká tři slova či fráze používáte nejraději když popisujete umění, umělecká díla?


Š: Technika, inovatívnosť, jedinečnosť.





A: Máte oblíbené české umělce? Čím na Vás zapůsobili?


Š: Česká republika má nespočetné množství výnimočných výtvarníkov, preto je veľmi ťažké vybrať len jedno meno. Určitě ale spomeniem mená ako Jan Kaláb, Ladislav Sutnar, Bohumil Kubišta a Vladislav Mirvald.



A: Existuje umělecké dílo, které považujete za symbol českého národa, kultury, mentality atd.?


Š: Odpoveď bude trochu podobná ako pri predchozí otázke. Tých diel je naozaj mnoho. Pokiaľ by som mal predsa len vybrať, tak by to boli sochárske diela z ateliéru Davida Černého.



A: Jak nejraději začínáte konverzaci o umění? Jak nejlépe navázat spojení s ostatními skrze umění?


Š: Konverzácie o umení sú velmi zložité a v niktorých situáciách aj docela náročné. Zložitosť rozhovoru určuje hlavne človek, s kterým prebieha daná diskusia. Pokiaľ pred vami stojí osoba z brandže, konverzácia je zväčša príjemnejšia a je jednoduchšie viesť rozhovor. Na druhej strane, je potrebné viesť rozhovory o umení aj s ľudmi, ktori súčasnému umeniu nerozumejú nebo ho dokonce považují za nedôležité. Rozhovory vždy takto vnímam za veľkú výzvu a niekdy aj za také malé poslanie nás výtvarníkov.



A: Kde bychom Vás mohli nejčastěji potkat? (Kde nejraději tvoříte, přemýšlíte, plánujete nové projekty atd.?)


Š: Väčšinu času trávim vo svojom ateliéri v Bratislave na Slovensku. Avšak svoje výtvarné aktivity koncentrujem aj na územi České republiky, kde pravidelne cestujem. Najviac však u svých dobrých kamarátov a kolegov - Ondrasha a Radima Kašpárka v Černošiciach pri Prahe, s ktorými vždy vytvorím nejaké unikátne dielo.



A: Máte oblíbené motto či myšlenku, která Vás provází Vaší tvorbou a/nebo životem?


Š: Konkrétne motto či citát nemám, ale mám akúsi formu prístupu, pri ktorom sa snažím neustále posúvať a rozvíjať, či už ako človek alebo ako kreatívna bytosť. Verím, že stagnácia a lenivosť sú záhubou kreatívnej duše.



Děkujeme!


Navštivte také Šimonovy stránky nebo Instagram

bottom of page